Category: malmö nyheter

Cellgifter

cellgifter

Kemoterapi, cytostatika, cellgifter, är läkemedelsbehandling mot cancer som ospecifikt slår mot alla celler i kroppen som delar sig snabbt, och framförallt tumörceller kommer att gå in i programmerad celldöd vilket bromsar tumörens tillväxt. Kemoterapi används vid många tumörsjukdomar, bland annat som behandling före. Cellgifter spelar en viktig roll för att bota och lindra cancer. Men det finns också en gråzon, där behandling gör lika mycket skada som nytta eller där kunskap om effekterna saknas. Ändå är det bara totalt 10 procent av patienterna som får cellgifter inom ramen för kliniska prövningar. Cytostatika (cellgifter) är mediciner som används för att bekämpa och döda cancerceller. Behandlingen kan ges som: Injektion av ämnet i ett blodkärl (intravenöst), droppvis, ofta utblandat i en större vätskemängd i påse eller flaska. Detta är det vanligaste sättet. Tabletter eller kapslar som sväljs. Injektion i en muskel eller.

Cellgifter - sjlva

Med de höga doser cytostatika som ibland är nödvändiga riskerar man att benmärgens förmåga att tillverka blodkroppar hämmas. Behandlingen kan ges som: Ibland tas blodprov även efter behandlingen för att läkaren ska kunna bedöma hur benmärgen påverkats. Psoriasisartrit PsA är en ledinflammation som drabbar nästan 30 procent av alla med psoriasis. Smaksinnet kan förändras under behandling, och det är viktigt att äta vad man längtar efter. Kortison är ett gammalt läkemedel med många kända effekter. cellgifter

Cellgifter - uppskattningar dagen

Cytostatika används ibland om man har fått en tumör som är för stor för att kunna opereras bort. Kombination av cytostatika är vanligt När man behandlas för cancer får man nästan alltid en kombination av flera olika cytostatika med olika verkningssätt. Prata med din läkare om det, och berätta vilka alternativa behandlingsformer du använder. Men det var inte heller Hjälpte en hel del, mådde illa men kräktes inte. Gilla oss och få de viktigaste hälsonyheterna direkt i ditt Facebookflöde.

0 comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

1 2